- Maqolalar
Jigarni asrang!
Jigar — bizni zararli moddalardan himoya qilish uchun charchoq nimaligini bilmay "mehnat qiladigan" o‘ziga xos filtrdir.
Spirtli ichimliklar, yog‘li ovqat, oziq-ovqat mahsulotlaridagi kimyoviy qo‘shimchalar, dorilar — bularning barchasi jigarimizning dushmani. Baxtimizga, uning do‘stlari ham kam emas! Masalan, qovoq. Unda T vitamini ko‘p bo‘lib, u og‘ir ovqatning hazm bo‘lishiga yordam beradi va bu bilan jigarning ishini engillashtiradi. Shuningdek, turshakning ham jigar faoliyatini yaxshilashda foydasi ko‘p. Yaqinda mutaxassislar turshakni muntazam ravishda iste’mol qilish jigar saratoni paydo bo‘lishi xavfini kamaytirishini aniqladi. Zaytun yog‘i esa tarkibida E vitamini ko‘p bo‘lgan asosiy antioksidant. U organizmni erkin radikallar, ya’ni quyosh nuri, sigareta tutuni, ifloslangan havo va radiatsiya tufayli hosil bo‘ladigan moddalar ta’siridan himoya qiladi.
Ovoz berish: