- Maslahatlar
Vazn orttirishni xoxlayotganlarga tavsiyalar
Bir nechta kilogrammga vaznni orttirishning qanchalik qiyinligini har kim ham bilavermaydi. Organizmga haddan tashqari og’irlik tushmasligi uchun “Semirtiruvchi” parhez sekin va muntazam tutilishi kerak.
Sabablar:
- ishtaxa yo’qligi
- tartibsiz ovqatlanish
- qo’pol parhez
- faol hayot tarzi
- stress
- hayajon
- dam olishga vaqt yo’qligi
- depressiya
- ovqat hazm qilish muammolari
- allergiya
- gormonal uzgarishlar
- g’urra kassaliklari
Ushbu barcha yuqorida keltirilganlar to’yib ovqat emaslikka olib keladi
Parhezning asosiy prinsiplari:
- asosiy taom iste’mol qilishdan oldin yarim stakan sabzavot yoki meva sharbatini iching, bu sizning ishtaxangizni oshiradi- kuniga 5-6 mahal belgilangan vaqtda ovqatlaning
- Taomnomangizga o’zingizga eng ko’p yoqadigan taomlarni kiriting
- Kuchli taomlardan keyin, masalan kechki ovqatdan keyin 30 daqiqacha dam oling
- Limono’t iching u sizni tinchlantiradi va ovqat hazm bo’lish jarayonini sekinlashtiradi
Vazn orttirishingiz uchun
Proteinning yarimini hayvonlar go’shtidan oling
Yog’ning ovqatlarga o’rtameyona va teng ravishda taqsimlanishi sizni energiya bilan ta’minlaydi va istalmagan ovqatga jirkanch uyg’onishini va kislota miqdori oshib ketishining oldini oladi. Kuniga uch choy qoshiq va 2 ta to’la qoshiq yog’ etarli, lekin soya va kungaboqar hamda zaytun yog’idan olinadigan yog’li kislotalarga to’yintirilmagan yog’lar eng barakalidir. Uglevodlarning serobligi osongina yog’li to’qimalarga o’zgaradi va shuning uchun taomnomangizga shakar, asal, oq non, pasta va mevali sharbatlarni kiritishingiz kerak. Soya va shunga o’xshagan loviya o’simliklari zarurdir – lekin shu o’rinda ozuqaviy moddalarni singdirishga yordam beruvchi vitamin va minerallarni ham unutmaslik kerak.
Kun tartibi
Nonushta
Oq va sariq pishloq hamda kakao asosiy unsurlaridan bo’lishi kerak. Xilma-xillik uchun sizga qaynatilgan sut bilan tuxum sarig’i, guruch pyuresini tavsiya qilamiz.
Kechki tushlik
Kechki ovqat ta’m uchun o’rtameyona zirovarlar qo’shilgan, birinchi bug’lantirilgan va keyin qovurilishi mumkin bo’lgan parranda yoki buzoq go’shtidan tashkil topishi kerak. Xuddi shuni baliq haqida ham aytish mumkin. Ajoyib qo’shimchalardan biri bu saryog’ yoki quyuq qaymoq aralashtirilgan kartoshka pyure.
Desert
Semirtiruvchi delikateslar orasiga sarsabil karami va boshqa sabzavotlar solingan hamda yog’(zaytun yog’i)da aralashtirilgan yong’oq, quritilgan mevalar va sut mahsulotlari solingan gazakni kiritish mumkin.
Kechki ovqat
Tuxumlardan tayyorlangan ovqatlar iste’mol qilish bilan kuningizni yakunlashingiz mumkin.
Manba: Bonduelle.uz
Ovoz berish: