Shifo.uz
Xalq Tabobati
Zaytun yog'i foydali xususiyatlari
- Xalq Tabobati
Zaytun yog'i foydali xususiyatlari

Muntazam ravishda zaytun moyini iste'mol qiladigan O'rta yer dengizi aholisi ko'p yillar davomida o'zlarining yoshligini, go'zalligini va sog'lig'ini saqlab qolishlari bejiz emas.
Zaytun yog’i tarkibi
Zaytun yog’ining asosiy siri uning noyob tarkibida, u inson tanasi tomonidan deyarli 100 foizga singib ketadigan foydali komponentlarning haqiqiy omboridir.Zaytun yog’ida ko'p miqdordagi antioksidantlar va E vitamini mavjud bo'lib, ular A, K vitaminlarini o'zlashtirishga yordam beradi. Bunday tabiiy "zanjirli reaksiya" ning natijasi tanani umumiy yoshartirish, terining, sochlarning, tirnoqlarning holatini yaxshilashdir.
Zaytun yog’i: ovqat hazm qilish tizimi uchun foydalari
Zaytun yog’i ovqat hazm qilish tizimi uchun juda foydali. Yog’ oshqozon, ichak, oshqozon osti bezi va jigar faoliyatini yaxshilaydi, oshqozon va o'n ikki barmoqli ichak yaralarini davolashga yordam beradi.Zaytun yog’i safro haydovchi va yengil ich suruvchi ta'sirga ega. Boshqa o'simlik moylari safro haydovchi ta'sirga ega emas.
Uch oy davomida och qoringa bir choy qoshiq zaytun yog’i oshqozon yarasi va gastritni davolashda yordam beradi, lekin bir osh qoshiq yog' jigar kolikasini va oshqozon-ichak kasalliklarining kuchayishini keltirib chiqarishi mumkin.
Zaytun yog’i yurak uchun foydasi
Zaytun yog’i yurak-qon tomir kasalliklari, ayniqsa infarkt va qon tomirlar, shuningdek, saraton kasalligining oldini olish uchun tabiiy vositadir. Buning siri rekord miqdordagi mono to'yinmagan yog' kislotalari tarkibidagi Omega-3 bo'lib, ular aterosklerotik blyashkalarni qon tomirlari devorlariga yotqizilishiga yo'l qo'ymaydi va hattoki u yerda mavjud bo'lganlarni yo'q qiladi.O'zingizni kuniga ikki osh qoshiq zaytun moyi ichishga o'rgating (salatlarga qo’shing, sho'rvalarga qo’shing, garnir va marinadlarga qo'shing), shunda yuragingiz soat kabi ishlaydi.
Bundan tashqari, olimlar zaytun moyi tarkibidagi olein kislotasi saraton hujayralarining faolligini bostiradigan genni stimulyatsiya qilishini aniqladilar. Shu sababli, saraton kasalligi, xususan, ayollarda ko'krak bezi saratoni rivojlanish xavfi kamayadi.
Zaytun yog’i bolalar uchun foydasi
Zaytun yog’i ayniqsa bolalar va homilador ayollar uchun foydalidir. Tarkibidagi yog' kislotalari homila miyasi, uning suyagi va asab tizimining shakllanishida ishtirok etadi.Shuningdek, zaytun yog’i go'daklarni kattalar ovqatiga sekin asta yumshoq o'tkazilishini ta'minlaydi. Toza zaytun yog’ining yog' kislotalari ona sutining tarkibiga kiradigan yog'larga juda o'xshashdir: ikkalasida ham linoleik kislota taxminan 8% ni tashkil qiladi. Zaytun yog’ini pyurelarga qo'shib berish kerak.
Shuni esda tutish kerakki, tanadagi linoleik kislota yetishmasligi bir qator teri kasalliklarini keltirib chiqarishi mumkin.
Zaytun yog’i qovurish uchun
Zaytun yog’i qovurish uchun eng yaxshi yog'lardan biridir. Chunki u yuqori haroratda o'z tuzilishini saqlab qoladi va yonmaydi.Zaytun yog’ining tutun nuqtasi Selsiy bo'yicha 238-242 darajani tashkil qiladi. Ushbu yog' tarkibida to'yinmagan yog' kislotalarining miqdori kamligi sababli deyarli oksidlanmaydi. Shu sababli, sog'lom ovqatni sevuvchilar uni har xil hollarda ishlatishlari va shu bilan birga yoqimli tabiiy xushbo'ylikdan bahramand bo'lishlari mumkin. Zaytun yog’isiz sog'lom O'rta yer dengizi taomlarini tasavvur qilish mumkin emas.
Zaytun yog’i kosmetologiyada
Qadim zamonlardan buyon zaytun yog’i kosmetologiyada keng qo'llanilib kelinmoqda. Go'zallik va yoshlikni saqlab qolish uchun Qadimgi Yunoniston ayollari muntazam ravishda zaytun yog’iga asoslangan niqoblardan foydalanganlar.
Bugungi kunda Extra Virgin zaytun moyiga asoslangan kosmetika mahsulotlari juda mashhur. U turli xil kremlarda, niqoblarda, shampunlarda va sovunlarda uchraydi.
Rafinadlanmagan zaytun moyi
Sifatli toza zaytun yog’i qayta ishlanmagan bo'lishi kerak.O'simlik yog’ini tozalash jarayoni uchta asosiy bosqichdan iborat:
- zararsizlantirish
- oqartirish
- hidini yo’q qilish. Natijada aniq ta'm, rang va hidga ega bo'lmagan mahsulot olinadi.
Bir shisha zaytun moyini ochsangiz va zaytunning aniq tabiiy hidini sezmagasangiz, demak, sotib olingan yog'ning sifati yaxshi emas.
Afsuski, bizning supermarketlarimizdagi arzon zaytun moylari ko'pincha tozalangan va tozalanmagan yog'larning aralashmasidir.
Shuning uchun, zaytun yog’ini tanlayotganda, yuqori sifatli zaytun yog'i arzon bo'lishi mumkin emasligini unutmaslik kerak. Buning sabablaridan biri bu zaytunni yig'ish uchun zarur bo'lgan vaqt. Ular qishda va odatda qo'lda yig'ib olinadi. Bitta daraxtda taxminan 8 kg zaytun hosil bo'ladi va 1 litr yog 'olish uchun 5 kg zaytun kerak bo'ladi.
Sifatli zaytun yog’ini tanlash
Eng yaxshi zaytun yog’i qaysi? Eng yaxshi zaytun moyi - sovuq siqish yo’li bilan olingan - Extra Virgin yog’i. Bu qayta ishlanmagan zaytun moyi bo’lib, unga issiqlik bilan ishlov berilmaydi va shuning uchun maksimal darajada foydali moddalarni saqlab qolgan.Asosan, yog' quyishdan oldin filtrlanadi, ammo filtrlanmagan yog' yuqori baholanadi.
Zaytun yog’i sifatining asosiy ko'rsatkichi uning kislotaliligidir. Kislota darajasi 100 g mahsulotdagi olein kislota miqdori bilan aniqlanadi. Qayta ishlanmagan zaytun yog’ining tabiiy kislotasi qancha past bo'lsa, shunchalik yuqori sifatga ega bo'ladi.
Yuqori sifatli yog’ (Extra Virgin) kislotaligi 0,8% dan oshmasligi kerak.
O'rta dengiz yog’i kislotaligi 0,5% dan kam bo’lmaydi va dorivor hisoblanadi.
Sifatli zaytun yog’ini ishlab chiqarish
Zaytun yog’ini ishlab chiqarish bo'yicha dunyodagi yetakchi mamlakatlar: Ispaniya, Italiya, Gresiya va Tunisdir. Bundan tashqari, qiziqarli fakt: Ispaniyada yog’ ishlab chiqarish hajmi Gresiya ishlab chiqarishidan uch baravar oshadi, ammo kichikroq hajmga ega bo'lgan Gresiya 80 foizdan ortiq Extra Virgin moyini ishlab chiqaradi va narx-navoning optimal nisbatini taklif etadi.Boshqa mamlakatlardan olinadigan yog’ ko'pincha sifat jihatidan Gresiya yog’idan ko’ra past bo'ladi. Chunki Gresiyada xom ashyo butun viloyat bo'ylab mo'l-ko'l sug'orilgan maxsus ekilgan zaytundan yig'iladi.
Zaytun yog’ini tanlash
Yog'ning organoleptik xususiyatlarini aniqlash uchun biroz tatib ko'ring. Bir qultum ichib, og'zingizda ushlab turing. Rangi va hidi, mevali ta'mga, achchiqligiga va qo’yiqligiga e'tibor bering. Haddan tashqari achchiqlik, nordonlik va yog’och ta’mi past sifatni bildiradiEsingizda bo'lsin, Amerikadan Avstraliyaga qadar dunyoning turli burchaklarida zaytunning 700 dan ortiq navlari o'sadi, ammo Gresiya yog'i navi doimo yuqoriroq bo’ladi.
manba: grekoliva.ru

Ovoz berish: